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September 24, 2009 

TCRS 2009-06: Revenue Ruling 2009-30 and Notice 2009-65 Relating to Automatic 
Contribution Arrangements 

On September 5, 2009, the Internal Revenue Service and Treasury Department (IRS) issued guidance in the 
form of a revenue ruling and a notice in response to the Obama Administration’s new retirement initiative aimed 
at making saving for retirement easier for working Americans through automatic enrollment and automatic 
deferral increases (automatic escalation) in 401(k) plans. 
Revenue Ruling 2009-30 provides guidance in two situations involving 2 different employer automatic escalation 
features.  Notice 2009-65 provides two sample amendments that plan sponsors can use to facilitate adoption of 
an Automatic Contribution Arrangement (ACA) or an Eligible Automatic Contribution Arrangement (EACA).  Both 
sample amendments contain an optional automatic escalation feature which plan sponsors can also adopt.  The 
IRS did not provide a sample amendment for adding a Qualified Automatic Contribution Arrangement 
(QACA). 
This TCRS will only address the structure and timing of the automatic escalation features described in the 
Revenue Ruling and for the sake of brevity, facts not directly related to the automatic escalation features have 
been omitted.  As provided in the Revenue Ruling, the employee notice and other applicable requirements of the 
automatic contribution arrangement contained in each of the plans were met and both plans are intended to 
qualify under Internal Revenue Code sections 401(a), 401(k) and 401(m). 

Revenue Ruling 2009-30 (click here to view a copy) 

The issues addressed in this Revenue Ruling are:  
- whether automatic deferrals made pursuant to an automatic contribution arrangement that includes 

an automatic escalation feature are considered “elective contributions” properly made to a 
401(k)/profit sharing plan; and  

- whether the structure and timing of the increases under the 2 automatic escalation features 
described in the Revenue Ruling meet the qualified percentage requirement (including the uniformity 
and minimum percentage requirements) in the Treasury Regulations relating to an automatic 
escalation feature that is part of a QACA or the uniformity requirement relating to an EACA when the 
automatic increases occur on a date other than the first day of a plan year. 

Automatic Deferrals/Increases are Elective Contributions 

With respect to the first issue, the IRS concluded that the automatic deferrals made under the 2 Situations 
described in the Revenue Ruling, including the increases made pursuant to the automatic escalation 
features included therein, are elective contributions properly made to a 401(k)/profit sharing plan. 

Automatic Escalation – Situation 1 

Under Situation 1, the employer maintains a plan that is intended to be an ACA.  The employer typically 
provides annual increases in base pay on and after an employee’s employment anniversary date.  Under the 
plan’s automatic escalation feature, the increase is scheduled to occur starting with the first pay period that 
begins on or after an employee’s employment anniversary date and is equal to the greater of (1) 1% of base 
pay or (2) 30% of the employee’s percentage increase in base pay.  Under the plan, the maximum automatic 
deferral percentage can never exceed 11%. 
The IRS concluded that the structure of this automatic escalation feature does not meet the uniformity 
requirement of the Treasury Regulations because it results in automatic deferral percentages that are not a 
uniform percentage of pay for all eligible employees and the percentages do not vary based solely on the 
number of years since the eligible employees are automatically enrolled.  However, according to the 

https://www.ta-retirement.com/resources/rr-09-30.pdf
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Revenue Ruling, since the plan is intended to be an ACA, (and not a QACA or an EACA) such an automatic 
escalation feature is permissible.   

Automatic Escalation – Situation 2 

Under Situation 2, the automatic deferral percentage for the plan year an eligible employee is first 
automatically enrolled is 3% of plan compensation.  The employer typically provides annual increases in pay 
effective for pay periods beginning on or after April 1 of each year.  Under the plan’s automatic escalation 
feature, the increase is scheduled to occur at the rate of 1% of plan compensation, starting with the first pay 
period that begins on or after April 1 of the plan year after an employee is first automatically enrolled.  The 
maximum automatic deferral percentage under the plan can never exceed 10%. 
The IRS concluded that the structure and timing of this automatic escalation feature is permissible under an 
EACA or a QACA because: 

- it applies uniformly to all eligible employees for whom the same number of years have elapsed since 
automatic deferrals were first made on their behalf to the plan;  

- under the plan in Situation 2, the automatic deferral percentage for each plan year after the plan year 
an eligible employee was first automatically enrolled meets the minimum automatic deferral 
percentages (see below) under the Treasury Regulations relating to a QACA or an EACA earlier 
than is required.  These minimum automatic deferral percentages are not required to apply until after 
the end of the plan year following the plan year the eligible employee is first automatically enrolled, 
whereas the automatic deferral percentages under the plan in Situation 2 apply earlier, i.e. by the 
first pay period that begins on or after April 1 of each plan year following the plan year the eligible 
employee was first automatically enrolled.  Under the Treasury Regulations, the minimum automatic 
deferral percentage cannot exceed 10% and must be at least: 

(1) 3% during the period ending on the last day of the plan year following the plan year the 
eligible employee is automatically enrolled, 

(2) 4% during the plan year following the plan year in (1), 
(3) 5% during the second plan year following the plan year in (1), and  
(4) 6% during any subsequent plan year, with no increases required during any subsequent plan 

year; and 
- the maximum automatic deferral percentage under the plan is 10%. 

Notice 2009-65 (click here to view a copy) 

Two sample plan amendments are provided in the Notice.  Amendment 1 can be used to add an ACA and 
Amendment 2 can be used to add an EACA (permitting 90-day withdrawals).  Both sample plan 
amendments include an optional automatic escalation feature.  Plan sponsors wishing to adopt automatic 
enrollment by using one of the sample plan amendments are encouraged to work with their document 
provider in preparing the amendment to ensure that revisions necessary to conform the IRS sample to their 
plan’s terms and administrative procedures are properly made. 
The Notice states that the use of either sample amendment, as modified to conform to the plan’s terms and 
administrative procedures, will not result in the loss of reliance on a favorable opinion, advisory or 
determination letter.  In other words, such an amendment to an IRS pre-approved plan (master and 
prototype or volume submitter plan) will not cause the plan to become an individually designed plan. 

This Summary is designed to provide an overview of Revenue Ruling 2009-30 and Notice 2009-65 relating to automatic contribution arrangements and is not intended to be comprehensive.  The 
Transamerica Center for Retirement Studies® (“The Center”) is a non-profit corporation and private foundation. The Center may be funded by contributions from Transamerica Life Insurance 
Company and its affiliates or other unaffiliated third-parties. For more information about The Center, please refer to www.transamericacenter.org. The Center and its representatives cannot 
give ERISA, tax or legal advice.  This material is provided for informational purposes only and should not be construed as ERISA, tax or legal advice.  Interested parties must consult and rely 
solely upon their own independent advisors regarding their particular situation and the concepts presented here.  Although care has been taken in preparing this material and presenting it 
accurately, The Center disclaims any express or implied warranty as to the accuracy of any material contained herein and any liability with respect to it. 
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